Sunday, September 20

salam 1 syawal

wahai tanah kelahiranku. apa sudah jadi ni. kenapa masih suka meletakkan sesuatu pada bukan yg hak
kenapa perlu berparti di saat mau sujud ke arah kiblat yg sama. bukankah kita sama saja di sisi Allah. hanya taqwa saja yg membezakan. janganlah dicampuradukkan duniawi&ukhrawi. xrugi p0n jika anda akur pada yg hak biarpun dia xsepandangan denganmu. kita bukanlah ingin berdebat. kita ingin beribadat. kasihanlah sama orang awam yg xbesalah.
menjadi imam yg mengepalai jemaah bukanlah perkara main2. tidak takutkah anda pada timbangan Allah nanti. aku sangkakan peristiwa selepas s0lat jumaat haritu merupakan kenangan pahit yg terakhir, xdisangka tika 1syawal tiba sekali lagi diulangi.
xdapat aku bayangkan ustaz2 yg tinggi ilmunya menitiskan air mata di hadapan jemaah lain apabila mengumumkan perletakan jawatannya sebagai imam besama rakan ustaz yg lain. suma orang tahu, tangisan itu bukan tangisan kerana sedihnya dilucutkan jawatan. semua orang tahu mereka bukan calang2 ustaz. dimana2 mereka singgah di situlah mereka disambut dengan kesyukuran. tapi di sini mereka dibuang kerana pegangan yg berbeza. tangis sedih mereka kerana xmampu menyedarkan mereka2 yg terlalu tebal eg0nya. benar, ketika itu bukan mereka saja, hampir semua jemaah yg hadir menitiskan air mata kerana bakal kehilangan insan yg berharga.
kini, 1syawal... hajat mereka tercapai. gembiralah mereka melihat jemaah yg hadir pulang dengan kekecewaan. gembiralah mereka kerana selepas ini masjid akan kembali lengang. tiap waktu hampir tiada jemaah utk menjadi makmum. bergembiralah mereka.
bila direnung, terlalu banyak permata yg pernah hadir&wujud di sini. namun kini mereka terpaksa berhijrah ke tempat di mana ilmu yg mereka miliki begitu didambai. sek0lah p0nd0k tempat aku menimba ilmu dulu sarat dengan tahfiz2, serta utz&ustzh terpaksa ditutup kerana kerakusan seg0l0ngan itu. abg2 tahfiz yg pernah mengimamkan kami di sini dihalau. xperlu orang luar kata mereka. ustz2&ustzh diarah menghentikan majlis ilmu yg dibuat secara terbuka. duta yg dihantar dari mesir utk menjadi mufti dipecat. xperlu, bidaah, haram, sesat, sumanya alasan mereka.
ini baru ditempat aku, xmustahil ia sama juga terjadi di sekitar sini. 0h negeriku,
hentikanlah.hentikanlah.hentikanlah.
serahkanlah amanah ini pada yg hak

*p/s : hanya luahan yg sarat dengan kekecewaan*

1 comment:

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

Salam Aidilfitri..

Maaf Zahir dan Batin ;p