Saturday, February 6

ab0ut TIG welding/machine that u sh0uld kn0w (basic 0nly)

aku dapati paling banyak carian yg tersesat masuk ke bl0g aku adalah tentang TIG welding. tapi agak kesian sebap tak dak maklumat yg buleh dipakai rasanya sebap my previ0us p0st that related t0 TIG welding was 0nly b0ut my w0rst pr0ject review :)
s0 bel0w are s0me basic inf0 f0r th0se wh0 never heard/wanna kn0w/interested 0n TIG welding
  • TIG - Tungsten Inert Gas
  • Kimpalan TIG memerlukan sebuah mesin kimpalan@dikenali dengan istilah penjana kimpalan untuk membekalkan kuasa kepada elektr0d kimpalan
  • b0leh guna sebarang mesin kimpal yg sama piawai samada jenis DC@AC tapi mesin tu mestilah boleh mengawal arus rendah dengan baik terutama pada ampere rendah, tapi selalunya mesin camtu biasanya besaq&susah utk mengawal arus pengeluarannya
  • TIG machine selalunya boleh membekalkan samada arus AC@DC ke elektr0d kimpalan. ia dilengkapi dengan injap s0len0id (check sendiri spelling. aku malas. haha) utk mengatur aliran gas pelindung&bekalan air bagi menyejukkan elektr0d tungsten. mempunyai satu suis pilihan kawalan samada kawalan tempatan@kawalan jauh serta kendalian tangan atau kaki utk buka&tutup saluran gas pelindung&air penyejuk
  • GTAW - Gas Tungsten Arc Welding (errr rasanya. aku da lupa la :p)


*see, banyak kan butt0n2 kat machine. memang sedikit c0mplex berbanding MIG machine tapi tak semua welding perlukan semua functi0n yg ada kat machine. s0 kaw malas tak payah hirau ja butt0n yg banyak2 tu but at least kena tau jugak bagi mengelakkan diri anda malu kerana tau pakai machine tapi tak kenai part2

0nce m0re i repeat. this is BASIC INF0 only. setakat utk tau apakah benda itu yg disebut2 TIG. kaw nak tau lebih lanjut buleh saja tanya aku. nanti aku bukak kitab balik. haha. maklumla da lama tak sentuh TIG.
but i admit it. sapa yg buleh buat TIG bermakna arka, gas, MIG sumanya mesti macam kacang tanah ja utk handle. bagi aku la.
sebap utk master TIG tangan mau lembut, skill mau ada, 0tak mau jalan. ha ha.

selamat beramal :)
sessh0

5 comments:

Anonymous said...

owh mcm tu ruperyer tig nie... baru faham.. kui kui kui

lidey said...

haha... amacam, teringin nak try tak ini TIG :)

Anonymous said...

Assalamualaikum bang,pertama skali aku nak bitau,aku mmg takde ilmu langsung psal welding ni.

tapi aku ada minat & cita2 yang besar.hahahahha...aku nak buat rangka buggy yang buleh muat enjin 660cc daihatsu.

takyah cite hal teknikal dulu.agak2lah,MIG weld sesuai x untuk buat keje yg aku maksudkan tu?katalah,besi yg aku nak guna nanti tebal kurang drpd 5mm tapi diameter lebih kurang 30mm.

lidey lim said...

bro
sememangnya MIG digunakan dalam structure tapi ia juga bergantung kepada jenis logam / jenis structure yg diguna pakai.kaw nak buat kerangka buggy rasanya guna mild steel hollow/flat bar saja so memang cun lah.MIG boleh guna utk mana mana ketebalan tapi kaw plate tebai selalunya aku guna arka saja sebap lebih puas :)

lidey lim said...

eh aku lupa jawab salam lah dah lama tak masuk blog ni kiki. waalaikumussalam bro :P