Thursday, April 7

kerjaya Vs study. yang mana satu jadi pilihan?

bismillah...
syukur kepada yang Esa kerana masih biarkan aku mampu menghidu udara dan menjejak kaki di bumi milikNya. ya i'm still fine except sedikit kurang dalam kesihatan.

2,3 menjak ni aku terlalu kalut. terlalu havoc & hectic kata omputeh.
kesemua kekalutan ni dah buatkan kepala aku hampir pecah.

bukan sebelum ni tak pernah jadi study & business at the same time. tapi rasanya kali ni berbeza.
mungkin dulu business aku lebih flexible. always on weekend saja & jarang on weekdays. dan selalu kalau aku p pon aku hanya habiskan air liur saja. kerja suma anak buah yang settle. tapi tu pun da cukup buat pointer aku menurun.
but this time is totally different. kali ni aku lah boss aku lah jua kuli. bukan tak ada pekerja tapi most of the things aku kena settle sendiri. ya lah tak kan nak suruh anak buah jumpa customer, nak survey barang, nak lobi projek, nak ejas harga. semua tu aku kena buat. aku kena tanggung. anak buah kerjanya tunggu projek masuk, tunggu besi sampai dan welding. tu saja.


kengkadang rasa best pulak kalau kerja dengan orang
lagi best jadi student yang tanggungjawabnya hanya study
tak payah berat otak pikir. ha ha.

study dan kerjaya. yang mana jadi pilihan?
sessh0

6 comments:

aisyah humaira said...

ikot ati tyiah...aq nk smbng study ja..mls gak nk kije..cm stress sgt je

::alifdalmim:: said...

kerja!..

tp kalau kerja tu memerlukan kita utk study lagi kalau nk lagi advance..kene la study..cth, nk jd profesor u kene ada master/phd..kene la sambung belajar..

tp kalau keje officer biasa je yg hanya memerlukan pengalaman tanpa sambung belajar utk naik pangkat atau pergi lebih jauh..baik tumpukan pada kerja..

hehehe..ok tak?

lidey lim said...

rosss : tau dah ang tu. haha

lidey lim said...

cikgu adam : setuju dengan pendapat tu :)

EpoLįƒ¦Kunang2 said...

Study, study jugak..
kerja, kerja jugak..
kesihatan jaga k? :)

lidey lim said...

dun worry brader epol :D