Thursday, April 21

tips fabrikasi : lentur besi tanpa guna mesin

bismillah...
walaupun tak ramai yang mau amik tau pasal benda ni tapi aku nak jugak share disebabkan aku hanya tau benda benda camni saja so layan saja lah.

pernah tak bila p umah orang atau lalu mana mana tempat dan kita nampak grill pintu atau pagar rumah orang cantik saja berhias corak bunga atau motif motif lain? mesti selalu kan...
so pernah tak teringin nak tau camna benda tu dibuat?

*contoh besi yang dilentur jadi corak bunga kununya*

actually secara kebiasaan untuk buat melenturkan besi besi tu memang memerlukan alat khas. ada yang panggil banding machine etc. so kebanyakan kedai fabrikasi logam mesti ada punya mesin untuk lentur besi ni supaya senang mau design project.
namun bagi usahawan kedekut seperti aku *mengaku tak pa* atau juga mereka mereka yang saja buat untuk suka suka boleh cuba teknik ini. amat menjimatkan & mudah. cuma perlu tenaga & make sure ia kukuh la. kaw tak memang boleh mendatangkan bahaya.

so ni lah rupabentuk makhluk ni

*see simple saja kan. tak terjangkau akalmu lalala~*

  1. cari sumthing yang agak agak kuat untuk dijadikan body dia. boleh guna paip *but make sure ia besi bukan paip pvc or plastik haha* tapi kalau nak rasa kukuh boleh guna round bar. tak perlu cari yang baru. amik saja saki baki yang dah digunakan saja.
  2. cari satu rod kecik dan kalau boleh padat la. tak perlu panjang sangat *tengok macam dalam gambar*
  3. welding rod besi tu kasi lekat pada body dia *round bar tu lah* boleh guna plat besi untuk lekatkan atau apa apa saja yang logik digunakan.
  4. bila dah siap, boleh ikat di ragum & clamp dia kasi stabil oke. siap boleh guna!

*cara mau kepak besi kasi bentuk bentuk sikit :) *

harus diingat , make sure kimpalan anda benar kuat sebap nanti time bending silap silap rod tu boleh terlucut dan terpelanting lalu singgah di muka sesiapa yang berdekatan.
kalau boleh ketebalan plate/flat bar tu pun harus diambil kira gak. kadang kadang plate yang tebal susah sikit nak lentur sebap perlukan tenaga yang kuat.

selamat mencuba & selamat beramal

oh kalau ada apa apa nak tau boleh saja tanya sama aku. satu soalan sekupang oke :)

1 comment:

.ejat. said...

info yang menarik. wlpn takde mesin,gune yg ade pon ok.